All for Joomla All for Webmasters

Фондация BCause представи обобщените резултати от програмата „Забавно лято, Грижовна есен”

В рамките на три дискусионни панела учители, лекари и млади предприемачи от тютюнопроизводителните райони на България разказаха какво е програмата за тях

С думи на благодарност към партньорите на програмата "Забавно лято, грижовна есен" се обърна Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, координатор на програмата за устойчиво развитие на тютюнопроизводителните региони в България.

На събитието, провело се на 21-ви март в клуб "Перото" в НДК, организаторите разказаха за началото на програмата през 2014 г. в първото населено място – община Сатовча и за постигнатите резултати през годините.

Баракова разказа за мотивацията да работиш и помагаш на хората, които наистина имат нужда, за благодарността на участниците и отдадеността на всички партньори в програмата.


bcause moris 2019 1
Към присъстващите се обърна Вержиния Джевелекова от "Филип Морис България" – компанията, която осигурява финансовата подкрепа за програмата.

"Стартирайки пред четири години с едно населено място – Сатовча, с първите летни детски академии и медицински прегледи за възрастни хора, днес резултатите от осъществяването на програмата са налице. Инициативите постепенно се разрастваха, а включените региони ставаха все повече. Днес вече програмата е обхванала общо над 7000 души в общините Благоевград, Хасково, Кърджали и Силистра. За да създадем възможности за икономически растеж и да върнем младите хора в отдалечените райони, през последната година заедно с Центъра за предприемачество "Ринкърс" създадохме и Академията за местни предприемачи, която подпомага стартиращия бизнес в тези райони чрез обучения и финансова подкрепа", отбеляза Джевелекова.

От стартирането на "Забавно лято, грижовна есен" през 2015-а година до сега в програмата са се включили общо над 7000 души – близо 2 000 деца, 5 000 възрастни и над 200 местни предприемачи. През годините са осъществени над 70 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация "Направи добро – Александровска", и Народно читалище "Бъдеще сега".

Лета Панайотова, създател на учебните програми от Народно читалище "Бъдеще сега", заедно с Миглена Костова, зам.директор на СУ "Васил Левски"- гр. Дулово, Таня Енчева, учител в СУ "Васил Левски"- гр. Дулово и Джеват Дунчев, директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Сатовча разказаха за начина, по който "безплатните детски академии на Забавно лято" променят нагласата на учениците и учителите към учебния процес:

"Промяната, която настъпва при децата само след седмица участие в образователно-приключенските академии, е видима при абсолютно всички деца независимо от възрастта и населеното място".

Нина Райчева, координатор на програмата от Фондация "Направи добро - Александровска", д-р Стефан Найденов, кардиолог и Шеип Панев, лекар-стажант, в програмата разкриха какви са предизвикателствата пред участниците във втория компонент от програмата "Грижовна есен", преглеждайки дневно по над 100 пациента на възраст над 60 години:

"Благодарността и признателността в очите на възрастните хора, много от които никога не са посещавали лекар, са движещата сила за младите лекари участници вече 4 поредни години в програмата"

Явор Гочев – директор програми в Център за предприемачество "Ринкърс", финалистите в третия панел на програмата - "Академията за местни предприемачи" през 2018 г и 2017 г - Зорница Мълчанкова, създател на баскетболен клуб "Яворов" в Гоце Делчев, Евгения Марценкова – създателка на серия за био козметика "Inner Beauty" в Благоевград и Кирила Стайкова - победителката от първото издание представиха успешните си проекти и споделиха наученото от менторите в Академията:

"Мечта, сбъднато желание, помощ за местната общност бяха думите, с които участниците представиха преживяването си в Предприемаческата академия".

С думи на благодарност към организаторите и партньорите се обърна и Цветан Филев, Председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010 и част от журито в "Академията за местни предприемачи" през 2018 г.

"Възможност за връщане в тези райони, помощ за най-уязвимите групи и устойчивост", това бяха основните послания, които Филев посочи като ключови пред гостите на събитието.

През годините програмата "Забавно лято, грижовна есен" е получила редица отличия, сред които за "Най-добра програма на малко и средно предприятие" от Българския дарителски форум през 2017 г. и награда за отговорен бизнес от Българския форум на бизнес лидерите през 2016 г. През 2019-а година програмата за корпоративна социална отговорност на Филип Морис България продължава с разширен обхват, обещаха създателите й.

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search