All for Joomla All for Webmasters

Евгени Кайряков от СМГ и Айкут Исмаилов от Техническия Университет в София са тазгодишните лауреати на стипендията „Лука Бекяров“ за постижения в областта на математиката и информационните технологии

Евгени Кайряков от СМГ и Айкут Исмаилов от Техническия Университет в София са тазгодишните лауреати на стипендията „Лука Бекяров“ за постижения в областта на математиката и информационните технологии

Евгени Кайряков от СМГ има много медали от международни състезания и от години и начело на рейтинга на българските състезания по математика. Той споделя, че една от амбициите му е да участва във Всерусийската олимпиада по математика - въпреки че регламентът на националните състезания в България не позволява участието на дванадесетокласник в отбора за това състезание, Евгени възнамерява да участва индивидуално и да вложи част от стипендията именно в пътуване до Русия.

Pic 3 Награждаване на Евгени Кайряков от г н Борис Бекяров

Ученическите стипендии “Лука Бекяров” се осигуряват от семейство Бекярови и Фондация “Наука и високи технологии”. По време на церемонията, г-н Борис Бекяров сподели, че за него стипендиите са най-важното събитие през годината: „Чрез тези стипендии ние се докосваме до най-добрата част от българската младеж, като се опитваме да им помагаме. Беше изключително трудно да изберем тазгодишните лауреати“.

Pic 2 г жа Илияна Цветкова и г н Борис Бекяров

Поощрителна стипендия от 2000 лв. беше връчена на Димитър Чакъров от математическата гимназия в Пловдив, заради неговите успехи на олимпиади и научни разработки. Поощрителни стипендии от по 1000лв. получиха Дейвид Каменов от ПМПГ в Монтана и младият изобретател Йордан Цветков, също от Пловдив, който демонстрира по време на церемонията конструирания от него робот. Елица Баракова, Изпълнителен директор на Фондация BCause, награди Йордан с напомнянето, че сегашните лидери на най-големите граждански организации в Европа не крият, че техният път е започнал с една или друга стипендия, че са получили тласък в развитието си, след като някой е повярвал в тях.

За първи път беше връчена награда и за преподавател по математика – нейн първи носител стана Илиана Цветкова от СМГ. “Благодаря ви за уважението към мен и за уважението към българския учител. Приемам тази награда и от името на колегите си, заради труда и заради работата, в която ние влагаме цялото си сърце.”

Pic 4 Айкут Исмаилов и управителите на Еврофутбол Руди Вачкова и Николаос Арсенопулос

Почетната грамота на Айкут Исмаилов от ТУ-София беше връчена от управителите на „Еврофутбол“ Руди Вачкова и Николаос Арсенопулос, който заяви: „Лука Бекяров беше изключително добре образован, той бе един жител на глобалния свят. Бих искал да Ви пожелая да бъдете вдъхновени от Вашите цели, така както бе Лука и нека небето бъде Вашият лимит.“ От своя страна г-жа Вачкова допълни: „Лука бе един млад човек, който искаше да остане в България и да гради бъдеще за България, за всички нас.“ Айкут заяви, че през последните няколко месеца той е силно заинтересован от сферата на Game Development и смята, че стипендията ще му е изключително полезна именно в тази насока.

Стипендиите са учредени в памет на ерудицията, интелекта и лидерските качества на Лука Бекяров (1978 - 2013) и се връчват от семейството му, Еврофутбол ЕООД и Декарт ЕООД, с професионалното съдействие на фондация BCause. Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии в България. Със своето иновативно мислене, проницателност и авторитет той допринесе в огромна степен за това, което днес представляват компаниите „Еврофутбол“, „Евробет“ и „Декарт“. Лука Бекяров беше и колекционер на изобразително изкуство и скулптура. Със стипендиите, хората, които са били част от неговия живот, си припомнят не само таланта му, но и неговата човечност.

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search