All for Joomla All for Webmasters

1 млн. и 400 хиляди лева за благотворителни каузи и почти 28 000 часа доброволен труд са дарили служителите на 24 български компании

На 12 февруари 2019 в София се проведе четвъртата годишна среща „Отговорна компaния – отговорни служители“ по инициатива на Фондация BCause, Българското дружество за връзки с обществеността и Българската асоциация за управление на хора. Десетки представители на компании, насърчаващи дарителството и доброволчеството на своите служители, се събраха да потвърдят своя ангажимент към каузата и да отчетат постиженията.

През 2018 те са дарили чрез своите служители над 1 милион и 400 хиляди лева за благотворителни каузи и почти 28 000 часа доброволен труд.

Да можеш да бъдеш дарител или доброволец на работното си място е привилегия. Малко са компаниите, които предоставят такава възможност на служителите си. Ние прекарваме голяма част от живота си на работното си място, затова е хубаво и даже препоръчително да обичаме това, което правим – и като професионалисти, и като екип - каза Ива Петрова от Фондация BCause, която беше водеща на събитието заедно с актьора Стефан А. Щерев.

iva petrova 2019

По традиция Фондация BCause отбелязва успехите на програмата за дарителството по ведомост в седмицата, когато е празникът на влюбените. Тази форма на редовно дарителство стартира преди 18 години само с няколко дарители и с обещанието, че отделяйки сума колкото за едно сутрешно кафе, ще можем да променим нечий живот. За тези 18 години набрахме близо 3 милиона лева, с които са финансирани множество малки проекти на неправителствени организации; лечение и рехабилитация на деца с увреждания; грижи за самотни възрастни хора; образователни и екологични инициативи, и много други. В момента програмата дава възможност да се дарява за 44 различни каузи и проекти.

В България дарителството по ведомост беше въведено от Фондация BCause на основата на опита на британската организация Charities Aid Foundation. Миналата годинa британците отчетоха, че за 30 години са дарили от работното място повече от 1 милиард и 300 милиона паунда – с такава сума спокойно може да се купи най-скъпият футболен отбор в страната. Разговор за уроците и поуките от тяхната payroll giving програма проведоха изпълнителният директор на BCause Елица Баракова и специалният гост от Великобритания - Саския Блайъм.

„През миналата година дарителите по ведомост дариха с CAF Великобритания над 155 млн. лири за благотворителни каузи - само от служителите, без корпоративните дарения. Това е грамаден дарителски принос. Най-успешните ни програми са тези, в които освен дарителството на служителите, компанията добавя пари и от себе си и служителите могат да бъдат доброволци в организациите, за които даряват.“

saskia elitsa 2019

Саския сподели също, че за включването и мотивирането на дарителите по-ефективнa е редовната комуникация, а не еднократната голяма кампания, която е лесно да игнорираме. Затова е добре хората, отговорни за включването на служителите постоянно да ги информират какво се случва благодарение на техните дарения и участие. Саския отбеляза още, че без предварително поставени стратегически цели не може да сме сигурни какво точно сме постигнали по темата за ангажирането на служителите си в общественополезни дейности.

Обръщение към гостите на събитието направи и Георги Павлов, Изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти. Той шеговито нарече своето участие „стенд-ъп комедия“, но откровеният и личен разказ за неговите мотиви и размисли като дарител успя да спечели вниманието на всички гости в залата. Той сподели как е започнал да дарява за деца, когато той самият е станал баща за първи път. Вече татко на две деца, той продължава да бъде дарител: „Сега съдбата ми казва – трябва да удвоиш нещата или да ги направиш на квадрат.“

georgi pavlov 2019

Георги Павлов ни напомни, че единствената статуя на бизнесмени в центъра на София е на Евлогий и Христо Георгиеви, но не заради търговските им успехи, а за това, че са дарили средствата за създаването на Софийския университет.

„Отворете си душата за другите хора… Хубаво е повече хора да сме щастливи в тази държава, повече хора да сме образовани, повече хора да сме реализирали мечтите си, и т.н. Как може да стане това – както ние си помогнем. Така че колкото може повече да дадете от времето си, колкото може да дадете повече от парите си – няма горна граница! ... Колкото може повече, колкото може по-често. И удовлетворението е голямо, много е голямо!“

Заради своите дарителски програми, които се отличават с добрите си механизми за привличане на участници, с редовното комуникиране на възможностите и отчитане на резултатите, както и с разнообразни възможности за участие с доброволен труд в полза на благотворителни каузи, 24 компании получиха грамоти. Те бяха връчени от Екатерина Тонова от Българската асоциация за управление на хора, Илияна Захариева - председател на Българското дружество за връзки с обществеността и Елица Баракова - изпълнителен директор на BCause.

barakova tonova zaharieva 2019

На сцената, за да получат заслужени аплодисменти от своите колеги, излязоха представителите на Aurubis, DHL Express Bulgaria, EXL Service, Isobar Commerce, Mondelez Europe Services, Paysafe, PPD, SAP, VIVACOM, VMware, А1, Кока-Кола Хеленик България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Нет1, Обединена Българска Банка, Овергаз, ОмегаСофт, Ситибанк Европа, Теленор, ТЕЛЪС Интернешънъл и Холдинг Загора.

Специално място в церемонията беше отредено и за компаниите ActaVerba и Catalyst – дългогодишни партньори на фондация BCause, които стоят, в ролята си на консултанти, зад много и разнообразни доброволчески и дарителски програми.

georgi chapanov 2019

Вечерта започна с изпълнението на Георги Чапанов – китара и глас, стипендиант на програмата „Готови за успех“. Подсладихме разговорите с шоколадите на Stanimira Chocolate House. Благодарим още на домакините от Студио 5 и на фотографа Тихомира Методиева – Тихич.

----------------------------------
Pin It