All for Joomla All for Webmasters

Световен Дарителски Индекс на КАФ, 2013

Българите стават все по-щедри, сочи Световният дарителски индекс на КАФ (World Giving Index) - най-изчерпателното прочуване на благотворителното поведение на хората по света.

Резултатите от Световния дарителски индекс са оповестени днес от Международната мрежа на КАФ и българския партньор Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

WGI 2013 1В България броят на хората, ангажирани с доброволческа дейност (7 %) и на тези, които са помагали на непознат (36 %) е с най-високите си равнища откакто страната ни участва в това проучване.

С 5 % спрямо предходната година се е увеличил броят на хората, които са дарили пари за благотворителни каузи. Общо 15% от хората в България са дали пари за благотворителност през изминалата година. За сравнение година по-рано са били 10%.

В сравнение с 2012-та, България се изкачва нагоре в скалата на щедростта, като получава индекс 19 . Въпреки това, страната ни продължава да е сред последните двадесет и се нарежда на 118-то място от 135.

Световният дарителски индекс на КАФ се основава на проучване на Галъп в 135 държави през изминалата година и изследва три аспекта на дарителството: даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат.

Световният дарителски индекс на КАФ установява, че светът като цяло е станал по-щедър. Въпреки свиването в глобалната икономика, средният процент на хората, които даряват пари, доброволстват и помагат на непознати се е увеличил.

Възходящата тенденция в голяма степен се определя от факта, че 200 милиона души повече са помогнали на непознат през 2012 година. Нарастването при този аспект е повече от два пъти в сравнение с другите два.

Световният дарителски индекс на КАФ установява, че САЩ е най-щедрата държава в света, следвана от Канада, Бирма (Мианмар) и Нова Зеландия, които си поделят второто място, и Ирландия на пето място.

Следващите пет в класацията са Великобритания (6) , Австралия (7), Холандия(8), Катар (9) и Шри Ланка (10).

В дъното на класацията са Гърция (135) и Хърватия (134).

Навсякъде по света жените са по-склонни да дават пари за благотворителност, докато мъжете са по-склонни да бъдат доброволци и да помогнат на непознат. През последната година регистрираме голямо увеличение на броя на мъжете, които са помогнали на непознат, което означава, че пропорционално повече мъже помагат на непознат, в сравнение с предишните години.

Развиващите се икономики се изкачват в класацията: в Индия 244 милиона души са дарили пари за благотворителност в сравнение с 163 милиона в предходната година. В Китай 373 милиона души са помогнали на непознат.

„Радостно е, че процентите на България вървят нагоре и можем да регистрираме по-голямо дарителство и съпричастност“ -  каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“. – „Все пак, най-важното от Световния дарителския индекс на КАФ е напомнянето, че не е нужно да сме богати, за да сме щедри на човечност и че важното е да помагаме редовно - с думи, с време, с умение и с пари винаги когато можем!“

WGI 2013 EEurope

 

Световният дарителски индекс на КАФ за 2012 г. установи следните факти и тенденции:

Даряване на пари

•    Мианмар е страната с най-голям дял на хората, които даряват пари за благотворителност (85 %). Това подчертава факта, че даряването е нещо повече от само богатство. В действителност, от десетте държави в челото на класацията осем не са в Г-20. Великобритания е на второ място (76 %), Малта трета ( 72% ) и Ирландия и Тайланд съвместно четвърти (70 %) .
•    В Индия все повече хора даряват пари за благотворителност в сравнение с където и да било по света - над 244 милиона души. Пакистан също влезе в топ десет за броя на хората, които даряват пари за благотворителност след трета поредна година с бедствени наводнения , засегнали повече от пет милиона души.

Даряване на време (Доброволчество)

•    В сравнение с 2011 г. най-голям ръст има в броя на младежите, участващи в доброволчески дейности - сред 15-24 годишните  ръстът е от 18,4% през 2011 г. до 20.6% през 2012 г. През последните пет години тази възрастова група премина от групата „най-малко вероятно да бъде доброволец“ до втората „най-вероятно да бъде доброволец“ .
•    Туркменистан е на първо място в списъка на страните с най-голям дял на хората, даряващи време (57%) , следвана от Шри Ланка (46%), САЩ (45 %) , Мианмар (43 %) и Филипините (43 %).
•    Благодарение на голямото и нарастващо население на Индия, заедно с рязкото увеличаване на дела на хората, заети с доброволческа дейност (от 10% до 18% ), Индия изпревари САЩ  като държавата с най-много доброволци - 157 милиона.

Помощ на непознат

•    Американците са по-склонни да помогнат на непознат в сравнение с жителите на всяка друга държава през 2012 г. (77%). Като абсолютна стойност американците са  на трето място по брой хора, които са готови да помогнат.
•    Катар е с втория по големина дял на хората, които помагат на непознат (73 %), следвани от Либия (72%) , Колумбия (70 %) и Сенегал (68 %) .
•    Китай оглавява класацията за най-голям брой хора (като абсолютна стойност), помагащи на непознати, поради огромния брой на населението. Над 373 милиона души помагат на непознат в Китай.

 

Вижте пълния текст на проучването


Световният дарителски индекс на КАФ използва данни от Световното проучване на Галъп (Gallup World Poll) и в него участват над 155 000 души, в 135държави, представляващи над 94% от световното население.

Уникалното за рейтинга на КАФ е, че е направен действителен опит да се оцени нивото на благотворителността не само чрез нейното парично изражение – иначе логично най-богатите нации биха заели първите места, но и чрез отчитане на доброволческия принос и взаимопомощта. Така получената картина е по-точна и отразява културата и традициите на отделните народи.

Освен това в докладът на КАФ прави сравнение за всички участващи държави между нивата на даряване и БВП, от една страна, и чувството за удовлетвореност от живота, от друга. Сравнението доказва, че взаимовръзката между щастието и даряването е по-силна отколкото между богатството и дарителството.

КАФ Великобритания (Charities Aid Foundation – UK) е уникална благотворителна организация, с огромен принос в предлагането на услуги за организации, фирмени и индивидуални дарители. Международната мрежа КАФ (Charities Aid) управлява повече от 3 милиарда евро дарителски капитал. Ежегодно помага на благотворителни каузи в повече от 90 държави по света.

Фондация “Помощ за благотворителността в България” (ФПББ) е част от световната мрежа на организациите Charities Aid. За 2012 година ФПББ е набрала дарения в размер на 1 566 625 лева, в България.

----------------------------------
Pin It