All for Joomla All for Webmasters

Фондация BCause и дарителството в подкрепа на бежанците и пострадалите от войната в Украйна

Часове след началото на войната в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г., хиляди хора в България започнаха да се самоорганизират, за да помогнат на близки или напълно непознати хора, които търсят спасение. Социалните мрежи "завряха" от жестове на невиждана съпричастност.

В първите три дни екипът на Фондация BCause проведе интензивни разговори с партньорски организации у нас и в чужбина. Към нас за съдействие се обърнаха фирми, които желаят да направят дарение. Обсъдихме неотложните нужди и с организации, които предприеха дарителски кампании.

Десетки са инициативите, които Фондация BCause подкрепя и в които членове на екипа ни лично участват.

Създаваме тази страница, за да ви информираме за нашата работа в подкрепа на бежанците и пострадалите от войната в Украйна и да ви помогнем да изберете как да помогнете и вие.

Платформата.бг на Фондация BCause

Image

Фондация BCause предоставя възможността на организации да набират дарения в Платформата.бг

Когато инициаторът на кампанията е активен гражданин или гражданска група, Фондация BCausе става партньор и гарант на кампанията. 

Дарете лесно и сигурно с Платформата.бг

Пример за кампания, която е инициирана от физическо лице и Фондация BCause е партньор и гарант:
Подкрепа за деца от спортен клуб по кану-каяк от Украйна

Как се развива тази кампания

Партньорство със СУОБ "Мати Украйна"

Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) "Мати Украйна" представлява украинската диаспора в България.

Дарителската кампания е в помощ на бежанците, потърсили спасение в България, и на тези, които са останали в Украйна да защитават страната си. 

Дарителската кампания се осъществява с партньорството на Фондация BCause. Набират се средства за лекарства, хигиенни материали, термо одеяла, противовирусни средства, марли, бинтове, медицински раници, хранителни пакети, и много други.

Image

Как можете да помогнете

Дарения се набират в Платформата.бг

Можете да подкрепите кампанията също с дарителски sms с текст DMS MATI UKRAINA на номер 17777 за всички мобилни оператори и онлайн дарение в DMSbg.com

Тук можете да заявите с какво можете да помогнете: https://www.motherukraine-bg.org/

СУОБ "Мати Украйна" съвместно с Грийнпийс България, Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ и Български център за нестопанско право-БЦНП набира материални дарения. Научете повече за тяхната инициатива (facebook link)

Партньорство с технологичната общност - #BG4UA

Технологичната общност в България оказва помощ за евакуиране на хора от Украйна, за транспорт и настаняване на украински бежанци в България, за правна, финансова и други видове помощ.

Заедно продължаваме с кампания за набиране на средства, защото все повече украинци ще имат нужда от нашата съпричастност. Целта ни е да осигурим възможно най-човешкото приемане на бежанци от Украйна и шанс за живот в България.

 

Image

Средствата ще бъдат използвани за следните основни разходи:

  • Предоставяне на услуги от първа необходимост - транспорт, настаняване, правна, медицинска и психологическа помощ и др.
  • Предоставяне на продукти от първа необходимост - храна, дрехи, лекарства, режийни и др.
  • Проучване на нуждите на бежанците & наличните ресурси, и изграждане на процеси & системи за предоставянето на устойчива подкрепа 

Инициативата се води от Борд на инициаторите и е активно подкрепена от организациите представлявани от тях и хиляди доброволци. Решения за насочването на средства ще се взема с единодушното одобрение на Борда на инициаторите (виж повече)

Компаниите и организациите, представлявани от инициаторите, ще подкрепят инициативата с про боно услуги и експертиза. Инициаторите ще покрият от свое име разходите за управление на средствата на Фондация BCause. Бордът поставя цел 250 000 лв. и е  готов да посрещне и управлява дарения до 1М лв.

Как можете да помогнете

Дарения се набират в Платформата.бг

Тук можете да заявите с какво можете да помогнете: https://www.bg4ua.com/

Партньорство с Банка ДСК

Image

Банка ДСК и Фондация BCause започнаха дарителска кампания в помощ на бежанците, потърсили спасение в България, и на пострадалите от войната в Украйна.

Отворена е специална дарителска сметка на името на Фондация BCause.

Фондацията ще разпределя помощта в координация с българските и украински благотворителни организации, които работят на терен в двете държави.

Как можете да помогнете

Можете да помогнете, като дарите избрана от Вас сума по:

Сметка: BG27STSA93000028830235

Бенефициент: Фондация Бикоуз в полза на благотворителността

Основание: В помощ на Украйна

Партньорство с TELUS International Bulgaria

Image

TELUS International Bulgaria стартира дарителска кампания със своите служители в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна, като за целта отново отвори корпоративна дарителска страница в Платформата.бг.

Компанията ще удвои сумата, която служителите й и всички останали, които се включат в дарителската акция, са дарили, до достигане на заложената цел в кампанията.

Дарителската кампания на TELUS International Bulgaria се осъществява съвместно с Фондация BCause. Набраните средства ще бъдат разпределени от фондацията в координация с благотворителни организации, които подкрепят хората от Украйна. 

TELUS International Bulgaria вече дари 15 000 лева за спешни нужди на бежанци и 80 таблета за деца, пристигнали в България, като даренията бяха направени с помощта на Фондация BCause.

Как можете да помогнете

Можете да помогнете, като дарите избрана от Вас сума в кампанията на Платформата.бг

Партньорство с Nexo

Image

Nexo дарява $350,000 или 620 000 лева за краткосрочна и дългосрочна помощ за Украйна и за украинските бежанци в България. За осъществяването на дарението в България Nexo избра Фондация BCause за свой партньор.

Сумата от 448 320 лева е дарена чрез Платформата.бг за четири предварително избрани надеждни организации.

Фондация BCause ще следи за целевото използване на дарението.

Останалата сума от 100 000 долара Nexo дарява на крипто фонд в Украйна. 

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''