All for Joomla All for Webmasters

Заедно за независим живот – по-добрият път към по-широките хоризонти

Има такъв мотив във вълшебните приказки – когато юнакът тръгва по широкия свят да търси щастието. По пътя изпитанията са вповече, но все ще се появи я Добрият Белобрад Старец, я Бялата Фея от изток, я Педя-Човек Лакът-Брада и ще му подари кърпичка, която се отрупва с ястия, летящо килимче, което да го отведе до заветната цел или вълшебна флейта, с която да събере на помощ всички горски или морски животни, ако го грози опасност. Иначе...Иначе би било много трудно.

За съжаление (или може би за щастие) подобна е реалноста и сред младите хора, израсли в социални институции. Идва времето, в което чуваш популярната фраза: „Време е да тръгнеш по широкия свят, да си търсиш късмета“. Ако не се появи добрият друг, който да подпомогне това търсене пътя става дълъг и опасен или се превръща в лабиринт. В случая в ролята на добрия друг за поредна година се явява Фондация BCause. Сътрудничеството със „Защитено жилище ЗАЕДНО“ се е превърнало в традиция – пример както за значимостта на неправителствения секстор, така й за смислена работа в мрежа.

driver mitko 2Тази година съвместната ни работа бе във фокуса на проекта „Заедно за независим живот“, който цели да обезпечи прехода към самостоятелност на младежите с повече професинални и социални умения и компетентности. Кирил, Николай и Кристиян са израсли в домове за деца, лишени от родителска грижа, в различни части на България. Свързва ги не само общатата им съдба, но и мечтата им да някой ден да карат кола. Те се записаха на шофьорски курсове, като Николай вече има шофьорска книжка, а останалите се представиха успешно на листовките и им предстои кормуване.

Целта на подобна инициатива е да увеличи шансовете на младите хора за намиране на работа и оттам – за по-уверени стъпки към самостоятелност. И ето – единият вече работи в автомивка и живее самостоятелно, извън опеката на институциите. Другите, освен курсовете, продължават успешно и образованието си. С част от средствата, които останаха след приключване на шофьорските курсове, се сбъдва една отдавнашна мечта на някои младежи – да се дооборудва спортната зала с някои артикули за силова подготовка и бойни спортове. Това от своя страна, освен че е благотворно за здравето им, спомага за поддържането на физическа кондиция, благодарение на която вече има предложения за работа от охранителна фирма.

От тук насетне стъпките към самостоятелност продължават, както и съвместните стъпки с Фондация BCause.

 

Автор: Димитър Цветков, Фондация "Защитено жилище ЗАЕДНО"

Фондация BCause преодостави 2800 лв. на "Защитено жилище ЗАЕДНО". Средствата са от дарителския фонд "Ние можем".

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''