All for Joomla All for Webmasters

Каталог: Дни на доброволчеството - пролет 2017

Дните на доброволчеството са съвместна инициатива на Фондация BCause и Американска търговска камара в България (AmCham). Пролетното издание през 2017 г. се провежда с партньорството на столична дирекция "Култура". Каталогът има за цел да запознае потенциалните доброволци с нуждите на домакините. Срок за регистрация на доброволците: 12 май 2017

Имайте предвид, че докато Вие избирате къде да отидете да помогнете, избират и други. Заемането на позиция веднага ще бъде отразено от координатора, като с право се ползва първият потвърдил участие.

Каталогът на възможностите за работа в Дните на доброволчеството се актуализира ежедневно. Последна промяна: 12 май 2017

Ако имате въпроси, свързани с доброволческите проекти, моля, свържете се с BCause на тел. 02 981 19 01/ 987 15 74/ 988 00 80.


Ботаническа градина на БАН - София    

Ботаническата градина е специализирано звено на БАН. Градината е място за отдих и естетическа наслада от красотата на растенията; център за консултации за отглеждане на растенията. Ежегодно се посещава от 10-15 хиляди посетители.   

Дейности:

1) На открито. Окопаване и плевене на растения. Почистване от самосевни и плевелни дървестно храстови растения. Работа с мотики, ножици за храсти; градински ножици, триони, гребла, лопати и вили.
на закрито Разрохкване, почистване от пожълтели листа и плевене в оранжериите. Изнасяне на растения за лятно лагеруване. Помощ в пресаждане на едроразмерни растения.
2) На закрито. Разрохкване, почистване от пожълтели листа и плевене в оранжериите. Изнасяне на растения за лятно лагеруване. Помощ в пресаждане на едроразмерни растения.

Необходим брой доброволци: НЯМА МЕСТА  

Необходими материали: 300 лв. (за работни ръкавици и градински инструменти); Ако работните ръкавици се осигурят от самите доброволци или работодателите им – 180 лв.


Боянска църква - София  

В подножието на Витоша, в софийския квартал Бояна се намира Боянската църква. Тя е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, свидетелстващи за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.

Необходим брой доброволци: НЯМА МЕСТА


Държавна агенция "Архиви" - София    

Държавна агенция "Архиви" осъществява в национален мащаб политиката по събирането, съхраняването, организирането и използването на архивните документи с историческо значение

Дейности: От 10 до 14 часа. Почистване на архивохранилище на ул. “Чепинско шосе” № 13, кв. “Малашевци”, София. Почистване на пространството около сградите от клони и др. растителност; засаждане на цветя в градина. Ще има транспорт от ДАА (ул. “Московска” № 5) до “Чепинско шосе” № 13 и връщане на доброволците до ул. “Московска”;

Необходим брой доброволци: 15

Необходими материали: 

-подходящо облекло по преценка на доброволците, ръкавици; плътни, големи чували за отпадъци (за клони, листа и др. растителност);  телескопична ножица за рязане на клони; права лопата и обикновена лопата.

- цветя за засаждане за градина с площ 15 кв.м.


Национален военноисторически музей - София  

Разположен в сърцето на София, Националният военноисторически музей единствен в България представя три експозиции – външна, вътрешна и колекционна. На 40 дка паркова площ и 5 000 кв. м. вътрешна експозиционна площ е разказана военната история на България, Балканите и Европа.   

Дейности: Почистване на алеите и експонатите във Външната експозиция; подрязване на дървета храст

Необходим брой доброволци: НЯМА МЕСТА

Необходими материали: Ръкавици, маски (при желание), чували


Национален исторически музей - София

"Националният исторически музей съхранява културни ценности и представя историята на днешните български земи от праисторическо време до наши дни. Посетителите получават знания, красота, емоция и самочуствие за българите, че принадлежат към нация, която има древна, богата история и култура.

Дейности:

1. Засаждане на трайни храсти и цветя в двора на музея,
2. Окопаване и плевене на цветя и храсти,
3. Почистване на двора - събиране на шума и сено.

Необходим брой доброволци: НЯМА МЕСТА

Необходими материали: Посадъчен материал за храсти и цветя: 50 – 100 бр – 500 лв.


Театър "София"   

"Театър "София" е най-големият общински театър на град София. Разполага със сграда с няколко театрални зали – голяма и камерна, с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност – Мраморно фоайе и лятна театрална сцена. Трупата на Театър “София” съчетава уважението към традициите с творческия експеримент, с различното и интригуващо представяне на театрaлното изкуство. Поддържа афиш от 12-14 заглавия. За повечето от тях има титри на английски език и могат да бъдат гледани и от чужденци. Театър "София" е театрално пространство, в което е на почит уважението към най-доброто в театралните традиции и същевременно се дава път на най-новото и модерно в съвременния театър.

Дейности: Провеждане на проучване на нагласи и предпочитания на публиката. От 13:00 ч. до 21:00 ч.- раздаване на печатни материали

Необходим брой доброволци: 2

Необходими материали: Печатни материали - осигурени от домакините.


Галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийска градска художествена галерия

Софийска градска художествена галерия представя музейни изложби, кураторски проекти, гостуващи самостоятелни и групови изложби на български и чуждестранни художници. Показва произведения от своите фондове чрез тематични, жанрови, стилови и исторически изложби. Гостуващите експозиции са важна част от политиката на галерията и отвореността й към световните процеси в изкуството. Организира ретроспективни изложби на видни български творци  и работи активно и с млади художници и куратори. Партнира си с редица български и чуждестранни институции в общия стремеж за развитието на съвременната художествена сцена.    

Дейности: на 19 май, от 10.00 до 16.00 часа - почистване на ателиета на художника, както и външното пространство около музея

Необходим брой доброволци: 5 човека

Необходими материали: Работно облекло, ръкавици, полиетиленови чували за смет, препарати за почистване на стъкла - 30 лева.


Софийска градска художествена галерия - Нощ на музеите       

Дейности: от 17.00 часа на 20 май до 01.00 часа на 21 май (в Нощта на музеите) - дежурство заедно с щатния състав на галерията в изложбените зали и съблюдаване на реда в тях.    

Необходим брой доброволци: 6 човека

Необходими материали: не


 Зоологическа градина София

Най-голямата Зоологическа градина в България, занимаваща се с отглеждането на над 1800 диви животни от 250 вида.

Дейности: Засаждане на растения около и в загражденията на животните, за постигане на среда на живот максимално близка до естествената.

Необходим брой доброволци: 50 човека НЯМА МЕСТА

Необходими материали: Пълзящи растения /дива лоза, бръшлян/, бамбук, дръвчета от всякакъв вид.


Дневен център "И нас ни има"

Асоциация "И нас ни има", която поддържа дневния център, е създадена от родители на деца и младежи с различни увреждания. Те се опитват да им осигурят по-добри условия за живот, без откъсване от семейната среда. В Дневния център младежите получават рехабилитация, обучение, трудова, социална и арт-терапия.

Дейности: Участие в арт ателие заедно с младежите от центъра. Изработка на сувенири.

Необходим брой доброволци: 20 - НЯМА МЕСТА

Необходими материали: Материали за арт терапия и за изработка на сувенири. 


ПОдЛЕЗНО

Ние сме младежка инициатива, обединена около каузата да обновяваме по творчески начин занемарени пространства в нашите градове. Както личи от името ни, основно подобряваме подлезите – вече 4 от тези мръсни, тъмни, опасни и неприятни места получиха своя нов шанс за живот с темите „природа“, „музика“, „пътуване във времето“ и „кино“, а сега подготвяме и проект за Научен подлез. Каним ви да освежим заедно Музикалния подлез, който съвсем скоро навършва 2 години! Ние вярваме, че средата възпитава и поддържаме с помощта на Вас, доброволците, това, което е създадено, за да може София да радва и впечатлява своите обитатели и посетители дори от най-скритите си кътчета.

Дейности: Метене, миене на под, забърсване на ниши, залепяне на касетки, дискове и грамофонни плочи, пребоядисване на стълбище като пиано, пребоядисване на стъпки на хоро, пребоядисване на гигантски касетки, подновяване на счупени тръби на музикален инструмент “оргафон”. Времетраене - около 4 часа.

Необходим брой доброволци: НЯМА МЕСТА

Необходими материали: метли (4 четки и 9 сламени метли) - 13 бр., лопати- 6, кофи (с цедка, елипсовидни) - 6, четки за чистене с дръжки - 6, парцали с дръжки - 6, мопове- 6, шпакли - 5, чували за смет големи - 2 пакета, сигнална лента - 10 м. валяци (4 големи около 20 см и 2 малки около 12 см) - 6 бр., четки за боядисване (4-5 см) - 6 бр., ванички за боя - 6, разредител за асфалтова боя - 2 бр., разредител за блажна боя - 2, бяла асфалтова боя - 25 л., черна блажна боя - 3 л., хартиено тиксо (широко) - 7 бр., вестници - много.


 Общински културен институт -  Дом на културата „Искър“

Общинският културен институт "Искър" е най-старият културен дом на територията на столицата. Построен е през 1953 г. Съхранявайки натрупания опит и традиции, Дом на културата „Искър“ развива различни форми на творчески диалог и създава условия за приобщаване на нови публики. Неговата дейност е подчинена на принципите за децентрализация на културните процеси в столичния град. В Дом на културата „Искър“ творят Софийски духов оркестър, много музикални,танцови, артистични формации. Провеждат се концерти, театрални представления, филмови прожекции в голяма зала с 400 места.

Дейности: Засаждане на декоративни растения, почистване сутерен. Времетраене - около 3 часа.

Необходим брой доброволци: 25

Необходими материали: Декоративни растения- Туя – 12 бр.- 12 х 10 – 120 лв., каменни кашпи – 4 бр. – 120х40х40 см – 480 лв., почвена смес – 4 чувала х20 л – 48 лв., ръкавици – 25 бр. – 25 лв., чували за смет – 5 лв. Общо – 678 лв.


 Общински културен институт Дом на културата „Красно село”

ОКИ „Красно село“ годишно организира над 200 публични прояви в областта на музиката, театъра, киното, пластичните изкуства и литературата.

Дейности: На територията на института се извършват неотложни конструктивно – укрепителни и съпътстващи ремонтни дейности. В резултат на една от залите, офис и централно фоайе, за да влязат бързо в експлоатация и да не настъпват промени в културния ни календар е необходимо: 

-  да бъде почистено и лакирано пано с дърворезба в залата, да бъде почистена площадката и стълбището пред залата, да бъде почистен офиса, измиване на стъкла, щори.

Необходим брой доброволци: 15

Необходими материали: Метли, кофи, парцали, ръкавици, четки за лакиране, препарат за почистване на паркет и стъкла, чували за смет, найлон, бърсалка микрофибър –  общо 340 лв.


Общински културен институт „НАДЕЖДА“

ОКИ „НАДЕЖДА“ популяризира и разпространява българската музикална култура в страната и чужбина, допринася за вписването й в европейската и световна музикална общност. Културният институт има важна и ключова роля за повишаване качеството на българското музикално – изпълнителско и диригентско изкуство във всички жанрове.

Дейности: Във връзка с предстоящ концерт на 19 май, който ще се проведе в концертната зала на института от 18,30 ч., ще имаме нужда от доброволци за почистване на залата и прилежащите пространства. От 10,00 до 13,00 ч. (Доброволците са поканени и на концерта. 

Необходим брой доброволци: 7

Необходими материали: Препарати и пособия за почистване, ръкавици.


Фондация ДЕЧИЦА

Ние работим с деца, лишени от родителски грижи, като им помагаме да развиват своите умения, таланти, заложби- чрез работа със специалисти в различни области, както и с доброволци.

Дейности: С помощта на наш доброволец можем заедно да изработим картички или играчки от филц, които след това ще предложим на благотворителен базар. Със средствата ще финансираме екскурзия на децата. Времетраене - 3-4 часа.

Необходим брой доброволци: 15

Необходими материали: филц, силикон, конци картони, арт материали- 300 лв.


 Парк-музей Врана

Паркът „Врана“ е създаден под влиянието на европейските пейзажни паркове. В продължение на повече от 40 години създателите на парка успяват да изградят един великолепен парков ансамбъл. За целта като „строителен материал“ използват декоративната растителност.Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха. Всичко това определя високата му художествена стойност като едно от първите произведения на парковото изкуство в България.

Дейности: Пребоядисване на парковата мебел  - дървени пейки и 2 бр. дървен мост

Необходим брой доброволци: НЯМА МЕСТА

Необходими материали: Необходими са ни четки и боя/лак


 ОП „Екоравновесие“

Общинско предприятие за стопанисване на безстопанствени кучета на територията на Столична община. 

Дейности: Изграждане на ограда за обособяване на вътрешна площадка за разходка на кучетата от приюта в с. Горни Богров

Необходим брой доброволци: 30

Необходими материали: Необходими са греди, дъски, пирони и боя за изграждане на 100 метра ограда на площадката.


Столична Община – Район Витоша

Столична Община – Район Витоша е един от 24-те района на Столична община, включва кварталите Симеоново, Драгалевци, Бояна, Княжево, Павлово-Бъкстон, Манстирски ливади-Запад и селата Владая и Мърчаево. Района ще бъде домакин на събитието за втора поредна година.

Дейности: Облагородяване и рехабилитация на междублокови и паркови пространства. Ремонт и боядисване на пейки, облагородяване на зелени площи-засаждане на растения. Времетраене: 4-6 часа.

Необходим брой доброволци: 100

Необходими материали: Бои, дървен материал, крепежни елементи, четки, ръкавици и др. Необходимата сума за материали ще зависи от броя хора, които ще бъдат доброволци в район Витоша. Ако има 100 участници ще бъдат необходими около 1000 лева общо за всички.


 Национална художествена галерия - Царски Дворец

Националната художествена галерия се намира в бившия Царски дворец в София от 1952 г. Понастоящем включва и залите на ""Квадрат 500"". Във фонда си съхранява над 50 000 художествени творби – живопис, скулптура и графика на видни представители на българското изобразително изкуство, от които са изложени над 3000. Националната художествена галерия има няколко филиала: Крипта на храм-паметник Св. Александър Невски (към отдел „Средновековно и възрожденско православно изкуство“), Музей на съвременното изкуство – Софийски Арсенал; Музей на социалистическото изкуство; Къща музей Вера Недкова; Къща музей Никола Танев и
Къща музей Иван Лазаров.

Дейности: подготовка за Нощ на музеите 2017 - почистване и подреждане на сутерена на Царския дворец, разместване на мебели; измиване на прозорците на втория етаж.

Необходим брой доброволци: 20

Необходими материали: ръкавици


  Национална художествена галерия - Царски Дворец

Дейности: 20 май -17.00 до 01.00 Нощ на музеите – дежурство заедно с щатния състав на галерията в изложбените зали и съблюдаване на реда в тях.

Необходим брой хора: 10

Необходими материали: не се изискват

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. “Св. Неделя” № 7
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''