All for Joomla All for Webmasters

Световният дарителски индекс сочи тенденция за глобално намаляване на щедростта

България има слаб, но устойчив ръст на дарителството и застой в доброволчеството

Десетгодишно проучване в световен мащаб, в което са изследвани 1,3 милиона души, разкрива, че въпреки нарастващата дарителска култура в десетки страни, отскоро се наблюдава тенденция на намаляване на дарителството в някои от най-богатите места на планетата.

Докладът „10 години Световен дарителски индекс“ на британската организация КАФ (CAF) представя обобщени данни от проучвания на дарителството и доброволчеството в 128 държави за периода от 2009 до 2018 година, като очертава по-дългосрочните тенденции. Резултатите са оповестени от CAF Global Alliance и българския й член Фондация BCause: помощ за благотворителността.

Докладът идентифицира 10-те най-щедри държави на десетилетието, както и 10-те в дъното на класацията.

Топ 10 (средно за последните 10 години): 1. САЩ (58%), 2. Мианмар (58%), 3.Нова Зеландия (57%), 4. Австралия (56%), 5. Ирландия (56%), 6. Канада (55%), 7. Великобритания (54%), 8. Холандия (53%), 9. Шри Ланка (51%), 10.Индонезия (50%).

Седем от 10-те най-щедри държави са сред най-богатите в света, но в списъка на топ 10 са включени и по-малко заможните нации като Мианмар, Шри Ланка и Индонезия. Нова Зеландия (3-то място) е единствената страна, която се появява в топ 10 и по трите въпроса на проучването, а именно: помощ на непознат, доброволен труд и даряване на пари за добра кауза.

България е на 120-о място в света, в последната десетка, и е на последно място сред страните от Източна Европа.

Относително високо е делът на хората в България, които помагат на непознат – 36%, а даряващите пари са средно за десетелието 16%. Доброволчеството е 5% и изглежда в застой през последните 10 години.

GivingIndex BG 2019

Страната ни е най-бедната в Европа и се бори с трайните ниски заплати и намаляващото население, ниската раждаемост и икономическа миграция.

Наблюдателите в сектора свидетелстват за развитие на дарителската култура, но параметрите по участието се променят толкова бавно, че изглеждат непроменени.

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause: "Световният дарителски индекс ясно показва етапа на развитие на дарителството в България спрямо глобалната картина – далеч сме от мястото, където искаме да бъдем. Извън емоциите, които това класиране ни носи, то показва нещо, което знаем и чувстваме върху себе си всеки ден – и като дарители, и като нуждаещи се – в България като масово явление благотворителността върви след събитията, вместо да изгражда прозрачна среда на солидарност и подкрепа. Категорично не ни липсват ценности, а нагласа, че с редовното дарителство предотвратяваме кризи и участваме в повишаване на достъпността и отчетността на социалната дейност. Фондация BCause работи с визията за дарителството като част от ежедневието и вървим към нея заедно с хиляди редовни дарители и десетки почтени и работещи организации."

В световен мащаб над 2,5 милиарда души са помогнали на непознат през последното десетилетие, като африканските държави представляват седем от първите 10 места.

Половината от страните, които са се изкачили най-много в Световния дарителски индекс, са от Азия, като Индонезия е начело.

Хората от Мианмар даряват пари за благотворителност най-чество. Практикуващите будисти представляват 90% от населението; 99% от тях са последователи на клона на религията в Теревада, който насърчава даряването.

В световен мащаб почти 20% от всички възрастни доброволстват, като Шри Ланка отчита най-високия процент на доброволчество в света.

Джон Лоу, главен изпълнителен директор на КАФ, международна благотворителна организация, която помага на хората и компаниите да дават в световен мащаб, казва: „За пореден път можем да видим голямата доброта и щедрост на хората по целия свят, които, въпреки несигурните времена и значителните геополитически вълнения, усърдно даряват време и пари, за да помогнат на другите. Със Световния дарителски индекс ние показваме картината и тенденциите на дарителството през тези 10 години, като се надяваме това да послужи като пътна карта за разрастване на дарителството във всичките му форми по целия свят. Има области, които са затруднени, но също така и моменти на огромна надежда в части от света, които са преодолели истински трудности."

Вижте докладаCAF World Giving Inedx 2019 cover

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search