All for Joomla All for Webmasters

Световен дарителски индекс на КАФ, 2014

Само пет от страните в топ двадесет са членове на Г-20

Нараснал е броят на хората в България, които са помогнали на непознат в нужда, показва Световният дарителски индекс 2014 (World Giving Index), публикуван днес.

wgi2014

Резултатите са оповестени от КАФ Великобритания (CAF UK) и българския й партньор Фондация „Помощ за благотворителността в България".

Индексът се основава на проучвания в 135 страни, направени през последната година от Галъп. Той изследва три аспекта на дарителството: даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат.

България запазва дарителския си индекс (19) от предходната година, но пада с осем места в класацията (от 118-то на 126-то място), тъй като в други страни проявите на щедрост са отбелязали растеж.

В България хората, които са помагали на непознат са нараснали с един процент - 37%. Това е най-високото равнище откакто страната ни участва в това проучване. Запазва се делът на хората, ангажирани с доброволческа дейност - 7%. Дарилите пари са намаляли с един процент спрямо предходната година и сега са 14%. За сравнение през 2011 г. са били 10%.

Спрямо десетте страни в Източна Европа, участвали в проучването, през 2013 г. България е последна. Унгария е на първо място, следвана от Беларус и Словакия.

"Дарителският индекс регистрира, че все повече българи помагат на хора в нужда, и то в периода, преди да се случат големите наводнения у нас. Той не отчита вълната на съпричастност, която българите проявиха – каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България". – Трябва обаче да си дадем сметка, че България изостава спрямо страните в Източна Европа. Има още много да се направи за насърчаване на дарителството и доброволчеството."

Като цяло, Световният дарителски индекс показва, че все повече хора по целия свят даряват времето си на добри каузи и правят добро.

В световен мащаб броят на хората, които са помогнали на непознат през 2013 г., се е увеличил с 226 милиона за година и 132 милиона души повече са били доброволци.

Делът на хората, които са дарили пари за благотворителност, е спаднал леко - с 0.6% и изглежда отразява лекия спад в темпа на растеж на БВП в световен мащаб в периода 2012 - 2013 година.

Световният дарителски индекс 2014 подрежда на първо място САЩ и Мианмар като най-щедрите държави в света, Канада е на трето място, следвана от Ирландия (4) и Нова Зеландия (5). В челната десетка са още Австралия (6), Малайзия и Великобритания делят 7-мото място, Шри Ланка (9) и Тринидад и Тобаго (10).

В дъното на класациятя са Йемен (136) и Венецуела (135).

Само пет от страните в топ двадесет са членове на Г-20, групата, представляваща най-големите икономики в света. Единадесет държави от Г-20 са извън Топ 50 и три от тях са извън Топ 100.

Големите скокове в класацията

Иглежда значително въздействие върху дарителството в Малайзия е оказал тайфунът „Хаян". Страната се е изкачила от 71-во до 7-мо място в Индекса, като значителнен ръст се наблюдава и в трите аспекта на дарителство. Най-вероятно този резултат отразява хуманитарната помощ на Малайзия за пострадалите им съседи на Филипините.

Ирак бележи огромен скок в дела на хората, които помагат на непознат - от 42% през 2012 г. на 75% през 2013 г. Вероятно тези показатели отразяват реакцията спрямо нарастващото насилие в Ирак и повишената необходимост да се помогне на жертвите.

Мъжете и жените

Въпреки разликата в икономическата заетост, която все още съществува между мъжете и жените, в страните с високи доходи жените като цяло са по-склонни да дават пари за благотворителност. В страните със средни и ниски доходи по-склонни да даряват са мъжете.

Трите аспекта на дарителството

Помощ на непознат
• Американците са най-склонни да помогнат на непознати в сравение с всяка друга нация през 2013 г. (79%), а страната може да се похвали, че е на трето място по брой хора, които го правят.
• Ирак и Тринидад и Тобаго делят второто място по брой на хората, които помагат на непознат (75%), следвани от Ямайка и Либерия, делящи си четвърто място (73%)
• Китай оглавява класацията за най-голям брой хора помогнали на непознат (поради броя на населението). Почти 409 милиона души са помогнали на непознат в Китай.

Даване на пари
• Делът на хората, които са дарили пари, е намалял през 2013 г. с 0.6 % в сравнение с 2012 г., което отразява спад в БВП през същия период.
• Мианмар е на първо място - 91% са дарявали пари.
• Малта (78%) е на второ място, следвана от Тайланд (77%), Ирландия (74%) и Великобритания (74%)
• САЩ се присъединява към челната десетка за първи път от 2011 г. в даряването на пари, което я прави единствената страна в челната десетка за всички три аспекта на проучването.
• По-малко хора от възрастова група 15-29 даряват пари. Вероятно това се дължи на високата безработица сред младите хора по целия свят, която продължава да се увеличава.
• Докато в развиващите се и развитите страни по-малко хора са дарявали пари, в икономиките в преход се забелязва малък ръст.

Доброволчество
• Туркменистан е на първо място в списъка на страните с най-висок дял на хората, които даряват от времето си (53%), следван от Мианмар (51%), Шри Ланка (50%) и Узбекистан (46%)
• Доброволчеството в Ирландия и Нигерия се е увеличило с 4 и съответно с 5%, спрямо предходната година, а в Малайзия се наблюдаваръст от 22%, което изкачва тези страни в челната десетка.
• Индия има най-много доброволци - 186 500 000 души.
• 22,8% от мъжете доброволстват в световен мащаб, и 19,5% от жените. Наблюдаваме леко увеличение на разликата между двата пола.

Световният дарителски индекс 2014 (World Giving Index) се основава на данни от Световното проучване на Галъп (Gallup World Poll), осъществено в повече от 140 страни през 2013 г., които заедно представляват около 94% от населението на света (около 4.96 милиарда души).

КАФ Великобритания (Charities Aid Foundation – UK) е уникална благотворителна организация, с огромен принос в предлагането на услуги за организации, фирмени и индивидуални дарители.

Международната мрежа КАФ (Charities Aid) ежегодно помага на благотворителни каузи в повече от 90 държави по света. Тя съветва и разпространява благотворителни фондове по целия свят и има офиси в девет държави: Великобритания, Америка, Канада, Бразилия, Русия, Индия, Австралия, Южна Африка и България.

Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ) е част от световната мрежа на организациите Charities Aid. За 2013 година ФПББ е набрала дарения повече от 1,9 млн. лева само в България.

Вижте целия доклад

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search